zaterdag, februari 07, 2009

Windmolens


Laten we het nog eens over de windmolens hebben.

De plannen van het kabinet om een grootschalig windmolenpark aan te leggen in het IJsselmeer voor de kust van Urk stuit op hevige protesten. Ook Unie Gemeentebelangen is fel tegen deze plannen. Een windmolenpark van deze omvang en hoogte hoort niet in een gebied zoals het IJsselmeer, ook niet in een dichtbevolkt gebied zoals Nederland. In de Noordzee, en dan een heel eind uit de kust is misschien een optie maar persoonlijk vind ik deze optie ook geen gelukkige. Het hele plan is natuurlijk ontstaan omdat de regering zich een aantal doelen heeft gesteld waaraan ze moeten voldoen. Dat deze doelen ondoordacht waren blijkt uit de vraagtekens die er bij de plannen gezet worden door verschillende groeperingen. Nederland is zo dicht bevolkt dat we nooit een paar kilometer van ons af kunnen kijken of we zien wel gebouwen, wegen met auto’s en treinen die door het landschap rijden. Wie wel eens door Noord-, Zuid- of Oost Europa reist merkt dat je zomaar een half uur kunt rijden zonder menselijke invloeden te bemerken. In de rest van de wereld zijn ook genoeg van dit soort plekken aan te wijzen die zo weids en uitgestrekt zijn dat het wel lijkt of er helemaal geen sterveling woont.

De zonne-energie is nog niet goed doorontwikkeld. Als er wat meer nagedacht wordt over deze vorm van energie kunnen we met z’n allen nog een hele tijd vooruit. We kunnen de Sahara vol zetten met zonnepanelen en daar kunnen heel veel landen dan hun energie van betrekken. Het is een kwestie van keuzes maken.

Dan wil ik toch de houding van de Noordoostpolder bekritiseren. De gemeente Noordoostpolder liet vorig jaar een werkgroep samenstellen om te onderzoeken hoe ze de “verrommeling” bij de boerderijen konden tegengaan. Wat was namelijk het probleem? Veel boeren zagen dat hun schuren niet meer optimaal pasten bij de werkzaamheden. De ene boer liet zijn schuur opknappen, de ander boer koos voor een nieuwe schuur en de bollenboer liet een grote opslagloods bij zijn bedrijf zetten. Al die verschillende schuren was voor de gemeente een doorn in het oog. En samen met een architect hebben ze een mooie schuur ontworpen die veel lijkt op de schuur zoals die al 60 jaar in de polder bekend is. Het is natuurlijk hun goed recht om het aanzien van de polder mooi en netjes te houden, maar als je vervolgens voorstander bent van het windmolenpark in het IJsselmeer zeg ik tegen de gemeente Noordoostpolder: dit is meten met twee maten.

Het plaatsen van een windmolenpark in het IJsselmeer nabij Urk geeft blijvende schade voor het uitzicht en voor de beleving voor het toerisme en voor de visserij.

2 Comments:

At 11:35 a.m., Blogger Jack said...

Ik begrijp helemaal niets van die windmolen ellende!
Kan veel beter!

Kijk eens op www.uweigenenergie.nl

 
At 10:07 p.m., Anonymous Anoniem said...

http://uniegemeentebelangen.hyves.nl/

 

Een reactie posten

<< Home