vrijdag, januari 13, 2006

Visserij

De visserij en Urk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat visserij ook altijd zorgen met zich meebrengt is in het verleden meerdere malen bewezen. Toen de Zuiderzee IJsselmeer werd dacht men in Den Haag dat het met de visserij op Urk wel afgelopen zou zijn. Niets bleek minder waar te zijn want de Urkers gingen investeren in kotters met motoren zodat ze ook op de Noordzee konden vissen. In de jaren '80 begonnen de vangsbeperkingen steeds meer regels werden van hogerhand opgelegd. Je moest je beperken in kilo´s, in visdagen, in visweken en in maaswijdte. Er mocht alleen gelost worden op bepaalde uren en dagen. De regels werden scherper en scherper. Het idee op Urk was dan ook men wil het bokken op den duur verbieden.

De visserman viste door met steeds weer nieuwe regels en wetten de archiefkasten werden voller en voller. Wat moet een visserman anders? Maandagmorgen 6 uur tuut...tuut. Je moet wel, je bedrijf moet draaien, je gezin en het gezin van je bemanning, de olieboer, de coooperatie, de bank, allemaal moeten ze hun geld.

Zo gaat het al jaren, maar op een gegeven moment is de rek er uit, voor de een wat sneller dan voor de ander, maar eens houd het op.

Veel vissers zitten in zwaar weer en zoeken krampachtig naar oplossingen. Urkers zijn daar altijd goed in geweest.

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar alternatieven die kunnen zorgen voor duurzamere visserij in vooral economisch opzicht. Maar deze alternatieven moeten met behulp van subsidies onderzocht worden.

Unie Gemeentebelangen is voorstander van om in samenwerking met visserijorganisaties en de Provincie te zoeken naar financiele middelen. De steunfondsen van de EU moeten aangewend worden om te onderzoeken of er een overgang kan plaatsvinden naar andere vismethodes die meer levensvatbaar zijn.
Een goede lobby in Brussel van cruciaal belang.

1 Comments:

At 6:53 p.m., Blogger viridiflavus said...

Klinkt alsof de wetgever het gemunt heeft op de Urker vissers, maar al deze wetgeving is alleen maar ontstaan door de enorme overbevissing en de daaruit voortvloeiende achteruitgang van de visbestanden.

 

Een reactie posten

<< Home