zaterdag, januari 20, 2007

Visserij












De visserij is in zwaar weer!

De bokkenvissers hebben het moeilijk de laatste jaren, menig bokkenvisser is er al mee gestopt en veel vissers denken er over om te stoppen.

De afgelopen jaren is het quotum iederjaar verminderd met ongeveer 15%. Ook het aantal zeedagen wordt ieder jaar minder. Voor een jaar of 10 geleden dachten veel visserlui nog dat die vermindering op een gegeven moment zou stoppen, voor degenen die dan overgebleven waren zouden de goede tijden aanbreken. Met minder schepen het quotum voor Nederland verdelen, nou dan zouden de goede tijden weer terugkeren. Zoals u weet is het niet zo gegaan, veel vissers verzuchten: de strop wordt steeds strakker aangehaald tot er niemand meer over is.

De bokkenvissers zijn bang dat er geen toekomst voor ze is. Ze zoeken naar mogelijkheden om toch te kunnen blijven vissen. Want, laten we eerlijk zijn, voor veel Urkers is dat het enige werk wat ze willen en kunnen doen. Het zit in het bloed, daar doe je niets tegen. Een van die alternatieven waar veel vissers wel toekomst in zien is de snurrevisserij.

Op de foto's hierboven zien we de UK 112 van de gebroeders De Boer die in januari zijn eerste visweken gemaakt heeft. In de afgelopen week hebben ze een goede vuurdoop gehad met slecht weer zoals hierboven te zien is.

De UK 112 is een snurrevisser, dat houd in dat ze met lijnen vissen. Er wordt een lijn rond geschoten van 4 kilometer lengte met aan het begin een drietal boeien en aan het eind komt het net met daar weer 4 kilometer lijn aan zodat je weer op het beginpunt bij die drie boeien uitkomt. Het net sluit zich als het ware. Het begin en het eind van de lijnen worden op rollen gedraaid en langzaamaan draaien de lijnen en het net op het schip aan. De vis kan geen kant meer op en zit in het net gevangen. Het net word aan boord gehaald en de vis die gevangen is word onderdeks verwerkt. De gevangen vis is in vergelijking met de bokkenvisserij van superkwaliteit. De vissoorten die gevangen worden zijn onder andere: mul, poon, inktvis en zeebaars.

foto's gemaakt door Teunis de Boer aan boord van de UK 224