zondag, januari 14, 2007

Inkoop

Het ontbreken van een inkoopbeleid.

Zuinigheid, met vlijt bouwt huizen(kotters) als kastelen!
Deze wijsheid is van alle tijden en is nog steeds actueel. In de gemeente Urk, zo hebben we in de afgelopen week ondekt, hebben ze van deze wijsheid nog nooit gehoord.

De ambtenaren hebben in de afgelopen jaren alle vrijheid gekregen om de zaken, die die nodig zijn om hun werk te doen, te kopen, bestellen waar ze willen en hoe ze willen en ook hoe vaak ze willen. Om je werk te doen heb je natuurlijk het een en ander nodig. Maar dat de verantwoordelijke leiding iedereen maar de vrije hand geeft is geen goede zaak. Ten eerste ben je het overzicht kwijt en ten tweede weet je van elkaar niet wat er nodig is en ten laatste is het ook nog eens onnodig duur.

Toch is er nu een lichtje gaan branden. Er is een onderzoek gedaan en dat heeft geresulteerd in een diagnose waar iedereen van geschrokken is. Er blijkt uit dat er vele honderden leveranciers zorgen voor vele duizenden facturen per jaar. Alleen al het verwerken van deze facturen is een heidense klus.

Unie Gemeentebelangen heeft aandacht gevraagd voor deze zaak. Meindert de Boer, commissielid en zelf hoofd-inkoop bij Van der Reest Machines heeft de stukken onderzocht en is tot de conclusie gekomen "dit kan echt niet bij een beetje bedrijf, wij moeten aandringen op een totaal nieuwe aanpak".

In de commissie vergadering van 9 januari heb ik gevraagd om een verantwoordelijke persoon om alle zaken centraal te regelen, maar ook heb ik aangedrongen op een omschrijving van het doel wat we willen bereiken. De Burgemeester, in dezen de verantwoordelijke, gaf aan dat het aantal facturen gehalveerd moet worden en er moet een besparing van tienduizenden euro's gerealiseerd worden.

Unie Gemeentebelangen zal in de gaten houden of deze doelen ook gehaald worden, want de wijsheid waar ik mee begon is waar, maar even zo belangrijk is dat wij al het geld dat wij gaan besparen heel welkom is. In een tijd dat de gemeente onder financieel toezicht is gesteld is dit een goede zaak.