zondag, november 12, 2006

nieuws uit commissie 1 van november 2006


Commissie 1

In de afgelopen week zijn weer de maandelijkse commissievergaderingen geweest. De commissie vergaderingen zijn bedoelt als voorbereiding voor de raadsvergaderingen. De commissieleden kunnen over de onderwerpen die op de agenda staan vragen stellen ter verduidelijking of opmerkingen maken die het college mee kan nemen ter besluitvorming. In de commissies komt naar voren hoe de verschillende partijen denken over de onderwerpen.

In de commissievergaderingen van november zijn een aantal belangrijke onderwerpen aan de orde gekomen. In commissie 1 kwam bijvoorbeeld aan de orde het afschaffen van de voorlopige aanslag Diftar.

Nu is het zo dat de burger een vast bedrag betaald en voor elke lediging vooraf betaald, men neemt het aantal ledigingen van het voorafgaande jaar als uitgangspunt. Het plan voor volgend jaar is om achteraf het aantal ledigingen te berekenen en dan pas de rekening te sturen. De mening van Unie Gemeentebelangen is dat het voor de burger wel duidelijk moet zijn en dat de burger ook, net zoals nu, in termijnen kan betalen. Maar een ander punt van belang is dat er een commissie bezig is om te onderzoeken wat mogelijk is om Diftar af te schaffen. Dit onderzoek komt in de loop van 2007 tot een aanbeveling. Dan zou er weer een ander manier van berekening komen in 2008. Wij denken dat het verstandiger is om te wachten tot er meer duidelijkheid is en dan met een alles mee te nemen.

De bedenkingen die Unie Gemeentebelangen heeft om Diftar op te heffen is het feit dat wij van mening zijn dat de vervuiler betaald. Het is niet eerlijk dat de burgers die oppassend zijn, bewust met hun afval omgaan en die geen onnodig afval produceren opmoeten draaien voor de burgers die nergens op letten en alles maar van zich af gooien.

De alleenstaanden en oudere inwoners die een tweepersoons huishouden hebben hoeven van ons niet op te draaien voor die burgers die kiezen voor een groot gezin.